9. des, 2016

Itku pitkästä ilosta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti marraskuussa, että ”Sotkamossa on tehty ihme” (Yle 14. 11.) . Viikkoa aikaisemmin ministerivaliokunta päätti yksimielisesti antaa Terrafamelle 100 miljoonaa lisää rahaa, mikä ei riitä kuin nimeksi. Kaivoksen ylösajon hintalappu valtiolle tällä hetkellä on 491,6 miljoonaa. Nyt odotellaan niitä toistaiseksi näkymättömiä yksityis-sijoittajia.

Onhan niitä ihmeitä ennenkin tapahtunut, tiedä vaikka niitä sieltä raamatun välistä  putkahtaa esiin usuampiakin.

Sipilä listasi Terrafamen riskit: ympäristöriski, prosessiriski, taloudellinen riski.              Johtamisen riskistä ei puhuttu. (vaikka on valtion omistama yritys)

Nyt riskit ovat Sipilän mukaan niin hyvin hallinnassa, että kaivoksen alasajo ei ole vaihtoehto. Tuskinpa lähtee Sipilä valalle sanomisistaan.

Mikä on muuttunut kesän jälkeen? Tästä ei julkisuudessa ole selvää kuvaa, vaan päinvastoin moni asia on auki, ja luultavasti auki jää.

Alasajon hinnaksi on arvioitu 400 – 500 miljoonaa. Tämä on yksi hintalappu, mutta alasajo on arvaamaton prosessi. Kustannukset saattaisivat olla aivan toista suuruusluokkaa. Hallitus on joutunut valitsemaan ruton ja koleran välillä.

Kaivoksen toiminta jatkuisi sulkemisen jälkeenkin. Ympäristöhaittojen korjaaminen esimerkiksi läjitysalueella kestäisi vähintään 30 vuotta. Aktiivista vesienpuhdistusta jatkettaisiin noin 10 vuoden ajan metallien talteenoton päättymisen jälkeen,  no siitä hommasta tuloja ei tule, eikä taitaisi olla pankissakaan mitään fondia peittämään moisia kustannuksia.

Taloudellinen riski on edelleen olemassa. Terrafamen omistaa valtion kokonaan omistama Terrafame Group Oy, jonka vastuulla on yksityisen rahan hankinta.

Sipilä vakuuttaa, että ”neuvottelut” yksityisestä rahoituksesta ovat hyvässä vauhdissa. Kyllä kyllä, sitä yksityistä rahaahan louhitaan  yhä kiivaammassa tahdissa suomalaisten selkänahasta!

Entä jos yksityistä rahaa tai kiinnostusta ulkomailta ei löydykään? Sadan miljoonan lisäpääomitus ei pitkälle kanna, ellei ulkopuolista rahaa löydy. Jälkilasku kaatuu veronmaksajien piikkiin, jos kaivosta ei saada kannattavaksi. Sitten puhutaankin miljardeista.

Nikkelin ja sinkin maailmanmarkkinahinnan kehitys on arvaamaton. Terrafamen johto vakuuttaa, että nykyisillä maailmanmarkkinahinnoilla kassavirta kääntyy positiiviseksi vuoden 2018 alussa. (Siis nykyisillä maailmanmarkkinahinnoilla), se oli eilen se!

Vielä viime vuonna nikkelin hinta laski alimmalle tasolle 12 vuoteen ja sinkin hinta alimmalle tasolle viiteen vuoteen.

Mikä takaa, että myönteinen hintakehitys jatkuisi?  No ei mikään, hinnat vaihtelevat päivittäin, eikä tarvita kuin yksi negatiivinen juttu maailman pörsseissä niin hinnat romahtaa.

Ja jos Pekka Perä ei olisi aikoinaan perustanut Talvivaaraa, ei olisi Terrafamea eikä muita Vihreiden johdolla tehtyjä sotkuja tässä asiassa. Ja pääministerikin sukulaisineen saisi olla rauhassa. Eli mistä se aita alkaa?

Mielen rauhaa ja hienoja tulevaisuuden unelmia!

Pietari  09.12.2016