30. mai, 2017

Onko SS tekemässä paluuta?

Kiusaamista, kyyköttämistä, painostamista. Hallituksen toukokuista lakiesitystä työttömien aktivoimiseksi ei ole otettu innolla vastaan.

Työministeri-tehdasmies Jari Lindström (ps) on jo ehtinyt puolustautua, että kokonaisuutta ei ole edes yritetty ymmärtää, vaan on tartuttu esityksen yhteen kohtaan.

Mutta onhan tämä: työttömät velvoitettaisiin tehtailemaan vähintään yksi työhakemus viikossa ja raportoimaan siitä työvoimatoimistoon – tai työttömyysturva pienenee. Se tarkoittaisi lukemattomia ja lukemattomia hakemuksia, jotka on pakko tehdä näön vuoksi. Kirjaimellisesti lukemattomia: on vaara, etteivät yritykset jaksa käydä läpi postimassaa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti, vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri Ralf Sund oli mukana työryhmässä, jossa esitystä valmisteltiin. Hän kannattaa työttömien aktivointia, muttei hallituksen kaavailemalla tavalla.

Lilja Tamminen on työllisyyteen erikoistunut vihreä liberaali, jonka mielestä koko julkinen työnvälitys pitäisi purkaa.

Tanskan malli, Tanskan malli, ministeri Lindström on toistellut, sielläkin aktivointi on toiminut.

Kun Ylen A-studiossa Lindströmin eteen sitten kärrättiin 36 400 paperin pino, joka vastaisi Kuusankosken työttömien hakemuksia vuoden ajalta, hän ei enää keksinyt esitykselle muuta oikeutusta kuin että se on kesken.

Vasta lausuntokierrokselle menossa.  Muutettavissa toteaa Lindström.

Talouselämä-lehti laski, että uusi laki tuottaisi työvoimatoimistoon 17 miljoonaa hakemusraporttia vuodessa. Ministeri Lindströmin mukaan niitä ei edes ole tarkoitus lukea. Miksi niitä pitäisi tehdä?

Lehtileikkeleitä                                                                                            30.05.2017   Suomen Kuvalehti