26. mar, 2018

Valta antaa tilaisuuden kähmiä ja varastaa.

Siksipä se valtaan pääsy onkin niin kaikki kaikessa
päästä huipulle, ja pitää siitä kiinni vaikka murhaamalla.
Kaikkein suurimmat rosvot lukeutuvat
johtajien klaaneihin, ja useinmilla on sama tausta,
he tulevat politiikan piiristä.
Politiikkaan ryhtyminen ja jos siinä onnistuu,
on pääsylippu luvalliseen varastamiseen.

Niin se on ollut, ja on vielä tänä päivänäkin maasta riippumatta.

______________________

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy on nimetty rikosepäillyksi ja hänen toimistaan on aloitettu virallinen tutkinta. Sarkozyn epäillään ottaneen vastaan miljoonia euroja laitonta vaalirahaa Libyan edesmenneeltä diktaattorilta Muammar Gaddafilta.

Sarkozy toimi Ranskan presidenttinä vuosina 2007–2012. Gaddafin hallinnon epäillään rahoittaneen juuri vuoden 2007 voittoisaa vaalikampanjaa noin 50 miljoonalla eurolla.

Kampanja-avustusten yläraja oli tuolloin 21 miljoonaa euroa. Epäillyt rahansiirrot rikkoisivat myös muita lakeja: Ranskassa ulkomainen vaalirahoitus on kielletty ja vaalirahan lähteet pitäisi ilmoittaa.

Tapauksen selvittely alkoi jo viisi vuotta sitten, mutta se nousi tällä viikolla uudestaan otsikoihin, kun Sarkozy otettiin kiinni kuulusteluja varten. Hän pääsi keskiviikkona vapaaksi kahden päivän kuulustelujen jälkeen.

Ranskassa käytetään termiä "alustavan syytteen nostaminen", kun henkilö nimetään virallisesti epäillyksi ja rikostutkinnan kohteeksi. Se tarkoittaa, että tutkintatuomareilla on vahva syy epäillä rikosta.

Sarkozy ei ole kommentoinut syytöksiä julkisesti tällä viikolla. Hän on kiistänyt ne aiemmin.

Lue myös:

Ranskan ex-presidentti Sarkozy poliisin huostassa vaalirahasotkujen takia

Lähteet: REUTERS, AP, AFP