1. jul, 2019

Saattaapi olla kiinnostavakin kirja.

 

Eduskunnan ex-virkamiehen tyly arvio: Stubb on ”vuosikymmenen floppi”, Berner ajattelematon sooloilija

Pertti Rosilan tuoreen kirjan mukaan Alexander Stubb ehti kahdessa vuodessa osoittaa olevansa sopimaton sekä puoluejohtajaksi, pääministeriksi että jopa valtiovarainministeriksi.

POLITIIKKA 5.6.2019 07:30

TUOMO LAPPALAINEN

Eduskunnan entinen talouspäällikkö Pertti J. Rosila.© MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

EDUSKUNNAN eläkkeellä oleva entinen talouspäällikkö Pertti J. Rosila arvostelee muistelmiensa tuoreessa kakkososassa rajusti kahta viime vuosien näkyvää poliitikkoa: ex-pääministeri Alexander Stubbia (kok) ja vastikään tehtävänsä jättänyttä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk).

Berner saa Herrahissin vauhdissa -kirjassa (Tammi) pyyhkeitä sooloilustaan ja kovapäisyydestään, Stubb taas ennen kaikkea osaamattomuudestaan, joka vielä hänen kohdallaan yhdistyi voimakkaaseen narsismiin.

Stubbin Rosila nimeää vähemmän mairittelevasti ”vuosikymmenen flopiksi”, jolla oli ”epärealistiset luulot itsestään”. Kokoomuksen puheenjohtajana kaksi vuotta kestänyt ”Alex” ehti Rosilan mukaan siinä ajassa osoittaa olevansa henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopimaton sekä puolueen puheenjohtajaksi, pääministeriksi että jopa valtiovarainministeriksi.

Kokoomuslainen Rosila antaa puoluetoverilleen pyyhkeitä muun muassa osaamattomuudesta, huonosta tilannetajusta ja epäonnistuneista ministerivalinnoista, kuten oman entisen lehdistöavustajansa Sanni Grahn-Laasosen nostamisesta hallitukseen.

 

ROSILA kertoo lounastapaamisesta kansanedustaja Pertti Hemmilän (kok) kanssa vähän sen jälkeen, kun Stubb oli muodostanut ensimmäisen ja näillä näkymin ainoan hallituksensa.

”Puheliaalla Hemmilällä oli vaikeuksia jäsentää ja aloittaa kertomustaan varttia aikaisemmin päättyneestä pääministerin kohtaamisesta. Viimein hän sai sanottua, että nyt meillä on aivan uskomaton mies pääministerinä. Hänen osaamisensa taso on epätodellisen surkea: ei minkäänlaista käsitystä tai tietoa valtakunnan todellisesta tilanteesta eikä liioin hallituksen tehtävistä.”

Stubbin olemattomasta kotimaan politiikan tuntemuksesta kertoi Hemmilän mukaan muun muassa se, ettei tuore kokoomusjohtaja edes tiennyt, mistä vaalipiiristä puolueen kokenein kansanedustaja Ilkka Kanerva oli valittu eduskuntaan. ”Juuri se mies, jonka tilalle ulkoministeriksi Stubb itse oli tullut kuusi vuotta aiemmin vuonna 2008”, Rosila huomauttaa.

Stubbin hallitusta on jälkeenpäin luonnehdittu Suomen historian kaikkien aikojen huonoimmaksi. Rosilan mukaan Stubb ei onnistunut puolueenkaan johtajana juuri paremmin.

Stubbin silmissä kokoomus oli vanhanaikainen, keskusjohtoinen puolue, joka piti uudistaa vajaassa vuodessa ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja.

”Uudistus oli Stubbille vaativa tehtävä, koska hän ei tuntenut puoluekoneistoa. Kuten hän itse kertoo, hän ei ollut puoluekoneiston kasvatti. Hänen piti modernisoida kokoomus, jotta sitä voi johtaa modernilla tavalla. Stubbin asiantuntemusta ja kokemusta tässä muutostyössä voi hyvin verrata vanhaanpiikaan, joka lapsettomana antaa parhaita neuvoja lastenkasvatuksessa”, Rosila vertaa.

Vaalit menivät kokoomukselta kehnosti, ja sen jälkeen Stubbin ainoa tavoite oli Rosilan mukaan pelastaa nahkansa viemällä puolue seuraavaan hallitukseen. Sekään ei lopulta riittänyt, kun Petteri Orpo haastoi hänet vuoden 2016 puoluekokouksessa.

 

STUBBIN jälkeen pääministeriksi tuli keskustan Juha Sipilä, joka onnistui heti kärkeen suututtamaan monet puoluetoverinsa nostamalla vasta ensimmäistä kertaa eduskuntaan valitun Anne Bernerin ministeriksi monien kokeneempien kansanedustajien ohi.

Bernerin oli alun perin pitänyt lähteä vaaleihin kokoomuksen ehdokkaana, mutta Sipilä oli lopulta onnistunut houkuttelemaan hänet keskustan listoille. Rosila epäilee monien muiden tavoin, että Bernerin puoluevalinnan syyt eivät olleet pelkästään aatteelliset.

Rosila kertoo, kuinka hän oli helmikuun alussa 2015 eduskunnan saunassa yhtä aikaa kansanedustaja Tapani Töllin (kesk) kanssa. Kylpemisen lomassa hän oli ottanut puheeksi lehdissä olleet tiedot, joiden mukaan sekä Matti Vanhanen että Berner olivat lähdössä ehdolle.

”Kysyin Tölliltä, että minkä ministerinsalkun Sipilä lupasi, että sai Vanhasen ehdokkaaksi. Ei tarvinnut Tapanin mukaan luvata yhtään mitään, koska Vanhanen oli muutenkin halukas palaamaan eduskuntaan. Tietenkin kysyin Tölliltä, että mitä Sipilä lupasi Bernerille, että sai tämän kokoomuksen sijasta siirtymään kepun ehdokkaaksi. Tölli ei vastannut mitään. Ymmärsin heti, että Tapani ei rehellisenä miehenä halunnut valehdella minulle, mutta ei myöskään voinut kertoa mitään Sipilän lupauksista, jotka Sipilän luottomiehenä varmasti tiesi.”

Rosila arvelee kirjassa, että jos Sipilällä olisi ollut edes heikko aavistus siitä, millaisiin ongelmiin hän ja koko keskustan eduskuntaryhmä joutuvat Bernerin kanssa, hän tuskin olisi luvannut suojatilleen ministerinpaikkaa.

 

ENSIMMÄINEN suurempi sotku syntyi, kun ”julkishallinnosta tietämätön yritysjohtaja” sekaantui lentoasemista liikenneministeriön alaisuudessa vastanneen Finavian operatiiviseen johtamiseen yhtiön hallituksen ohi. Rosila muistuttaa, kuinka Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi myöhemmin Bernerin toimineen väärin. Eduskunnassa hänelle esitettiin epäluottamuslausetta, mutta hallituskumppanit katsoivat hänen sooloiluaan läpi sormien.

Niin ikään Rosila kauhistelee Bernerin tammikuussa 2017 tekemää liikenneverkkoesitystä, johon sisältyi muun muassa pakollinen teiden käyttömaksu ja uuden yhtiön perustaminen vastaamaan valtion liikenneverkosta.

”Bernerin ideoima yhtiö olisikin ollut sen tietojärjestelmistä vastaavalle operaattorille todellinen rahasampo ja tietomassojen osalta oikea vakoilukeskus. Se olisi joka hetki tiennyt, missä suomalaiset liikkuvat autoillaan. Sellaista isovelivalvontaa ei edes George Orwell pystynyt ennustamaan.”

Pakettiin kuului myös autoveron poisto ja bensa-, diesel- ja ajoneuvoverojen alentaminen. Kun tieto niistä koskevista suunnitelmista tuli julki, autokauppa luonnollisesti hyytyi. Tilannetta ei helpottanut, että Berner vielä ehdotti yhteensä sadan miljoonan euron tukea uusien autojen hankintaan. Kaiken lisäksi autoverotus ei edes kuulunut liikenne- ja viestintäministeriöille vaan Petteri Orpon johtamalle valtiovarainministeriölle.

 

KESKUSTAN kannattajille hankalia asioita olivat muun muassa surullisen kuuluisa taksiuudistus, maaseudun junavuorojen lopettaminen ja suunnitelma vartioimattomien tasoristeysten sulkemisesta.

Viimeksi mainittuun Berner sai kimmokkeen Raaseporissa lokakuussa 2017 sattuneesta kiskobussin ja armeijan kuorma-auton törmäyksestä, jossa kuoli kolme varusmiestä ja yksi junan matkustaja.

”Jos Bernerin televisiohaastattelussa esittämä uhkaus vartioimattomien tasoristeyksien sulkemisesta olisi toteutettu, se olisi merkinnyt maaseudulla asuville suurta haittaa asiointiliikkumiseen sekä pääsyyn pelto- ja metsäpalstoille. Espoolaiselle Bernerille oli yhdentekevää, jos joku maajussi olisi joutunut traktorillaan tai puimurillaan kiertämään kymmenien kilometrien matkan päästäkseen radan toisella puolella oleville tiluksilleen”, Rosila tylyttää.

Yhtenä osoituksena Bernerin ”ehtymättömästä markkinatalousinnostuksesta” kirjassa nostetaan esiin syksyllä 2018 julkisuuteen tullut postilain uudistus. Sen mukaan Posti olisi joutunut luovuttamaan itse laatimansa jakelutiedot myös muille jakeluyhtiöille maksua vastaan. Keskustan eduskuntaryhmä tyrmäsi lopulta hankkeen, koska sen pelättiin heikentävän erityisesti maaseudun postipalveluita.

Omassa ryhmässään Bernerillä ei ollut Rosilan mukaan kavereita saati sitten ystäviä, eikä hän sellaisia edes kaivannut, sillä hän ei tuntenut kuuluvansa joukkoon.

”Ehkä riittää, kun tiivistää hänen nelivuotiskautensa: kun paljon teki, väkisin siihen mahtui jotain myönteistäkin”, Rosila lopettaa.

AVAINSANAT

Alexander Stubb, Anne Berner, autovero, eduskunta, Ilkka Kanerva, Juha Sipilä, keskusta, kokoomus, Pertti Hemmilä, Pertti Rosila, Petteri Orpo, politiikka, taksiuudistus