19. okt, 2019

Välillä kone käännöstä niin opit jonkun uuden sanan sinäkin.

Izvestija: Moskova ja Riad tekivät kaupat 6 miljardin dollarin arvosta

Yksi tärkeimmistä sopimuksista Vladimir Putinin vierailun aikana Saudi-Arabiaan tulee olemaan rautatieyhteysurakoista Riadista ja Yanbuista Jeddan ja kuningas Abdullahin satamiin, lähteistä Venäjän valtuuskunnassa ja Venäjän rautateissä, kertoi Izvestija. Suunniteltujen kauppojen kokonaismäärä on 6 miljardia dollaria.

 Venäjän johtajan vierailu tapahtuu jälleen Lähi-idän jännitteiden kierroksen taustalla, jonka laukaisevat räjähdykset Iranin öljytankkeriin Sabitille Saudi-Arabian rannikon edustalla.

 Tämä tapahtuma ei kuitenkaan vaikuta Moskovan ja Riadin väliseen yhteistyöhön, sanomalehti kirjoitti.

Valtuuskunnan lähde kertoi Izvestijalle, että osapuolet ovat kiinnostuneita myös maan rautateiden rakentamisesta, nykyaikaistamisesta ja uudistamisesta Visio 2030 -ohjelman puitteissa, joka on Saudi-Arabian talouden monipuolistamista edistävä ohjelma öljyriippuvuuden vähentämiseksi.

Lisäksi kumppanit keskustelevat venäläisen tekniikan toimituksista junien turvallisen liikkumisen varmistamiseksi sekä saudiosaajien koulutuksesta Venäjällä. Venäjä-Saudi-foorumi on tarkoitus pitää yhdessä päivässä, ja siihen odotetaan osallistuvan noin 300 osallistujaa molemmilta puolilta. 

Izvestijan mukaan Venäjän energiaministeri Alexander Novak, maatalousministeri Dmitri Patrušev, samoin kuin Venäjän suurimpien yritysten ylin johto, mukaan lukien Aleksei Likhachev (Rosatom), Alexander Dyukov (Gazprom Neft),

Samaan aikaan Putin selvitti Moskovan kannan alueen tilanteeseen. Haastattelussa Al Arabiyan, Sky News Arabian ja RT Arabicin toimittajille, hän totesi, että Venäjällä on hyvät suhteet kaikkiin Lähi-idän valtioihin, ja siksi Moskovalla voisi olla positiivinen rooli siellä olevien jännitteiden ratkaisemisessa.

 Putin lisäsi, että Venäjä edistää kahdenvälisiä suhteita, jotka perustuvat positiivisiin suuntauksiin eikä muodosta liittoutumia taisteluun jonkun kanssa.

"Sekä Iranin että Saudi-Arabian tulisi olla kiinnostuneita ristiriitojen ratkaisemisesta, koska kumpikaan osapuoli ei ole valmis sotilaalliseen konfliktiin. Tällä hetkellä Venäjä toimii vastuullisena ulkoisena toimijana, joka auttaa tilanteen purkamisessa ja hahmottelee vaiheet alueen turvavyöhykkeellä ", orientalisti Roland Bidzhamov kertoi Izvestijalle.

Kommersant: Intialaisten ja kiinalaisten lähentyminen on Moskovan käsissä

Intian pääministeri Narendra Modi ilmoitti "uuden aikakauden alkamisesta" Intian ja Kiinan välisissä suhteissa presidentti Xi Jinpingin epävirallisen matkan jälkeen Etelä-Aasian maahan.

Tämä Pekingin ja Delhin lähentyminen muuttaa radikaalisti Indo-Tyynenmeren alueen tilannetta ja avaa uusia mahdollisuuksia Venäjän diplomatialle, Kommersant kirjoitti. 

Sanomalehden haastattelemien diplomaattien ja asiantuntijoiden mukaan nyt Moskovan ei tarvitse tehdä jatkuvasti vaikeaa valintaa kahden strategisen kumppanin välillä, ja Moskova-Peking-Delhi-troikasta tulee ratkaiseva tekijä globaalipolitiikassa.

Intian suurlähettiläs Moskovassa D. Bala Venkatesh Varma kertoi Kommersantille, että Intian ja Kiinan johtajien välinen toinen epävirallinen tapaaminen oli toinen esimerkki Intian vahvoista suhteista johtaviin maailman suurvaltioihin. 

Tapaamisella on myönteinen vaikutus suhteisiin Moskovan, Pekingin ja Delhin kolmion sisällä ja siltä osin kuin BRICS-maiden kolmen maan välinen vuorovaikutus jatkuu, diplomaatti lisäsi.

Kokous "pidettiin tilanteessa, jossa niiden suhteiden pitkäaikaiset haitat, kuten rajakiista ja Kashmir-ongelma, menettävät aikaisemman kiireellisyytensä ja uudet tekijät ovat pinta-alassa. Sotilaallisesti ja taloudellisesti Intiasta on tulossa kasvava vaikutusvalta, jolla on vaikutusvaltaa.

Tässä suhteessa vanhat alueelliset erimielisyydet ovat hiipumassa, kun otetaan huomioon uusi tarve löytää mahdollisuuksia rinnakkaiseloon suuressa Indo-Tyynenmeren merialueessa ", IMEMO RAS: n Aasian ja Tyynenmeren tutkimuskeskuksen päällikkö Alexander Lomanov kertoi Kommersantille. 

"Tämä on rohkaiseva suuntaus Venäjälle, koska nyt Moskovan ei tarvitse tehdä vaikeaa valintaa kahden strategisen kumppaninsa - Kiinan ja Intian - välillä. Moskovan - Pekingin - Delhi-kolmion kahden kumppanin välisten ristiriitojen tasoittaminen tekee siitä tehokkaamman, vaikkakin pitkällä tähtäimellä Kiinan ja Intian välinen lähentyminen saattaa vähentää Moskovan roolia. 

Liittovaltion talousarvioesityksen vuosiksi 2020-2022 mukaan ensi vuonna Venäjä vähentää merkittävästi kansallisen puolustuksen menoja. Kun tarkastellaan vuoden 2019 lukuja, vertailun vuoksi vuoden 2020 luvut ovat 2,4% maan BKT: stä ja vuoteen 2021 mennessä 2,7% BKT: stä, mikä tahansa määrä vuoteen 2022 mennessä nousee 2,6%: iin. Vuonna 2016 Syyrian islamilaisen valtion (IS - terroristijärjestö, kielletty Venäjä) vastaisen taistelun aktiivisimmassa vaiheessa Venäjän puolustusmenot olivat 4,7% BKT:stä.

Sotilasasiantuntija, kenraaliluutnantti Juri Netkachev kertoi sanomalehdelle: "Sotilasmenojen ja polttoaineiden ja voiteluaineiden ostamista koskevien rahoitussuunnitelmien vähentäminen talousarvioesityksessä 2020-2022 voi johtua maan sotilaspoliittisen johdon päätöksestä vähentää sotilaallinen ryhmä Syyriassa ". Asiantuntija totesi, että sotilasmenojen alentaminen on "luonnollinen prosessi". "Ehkä Moskovan geopoliittiset edut muuttuvat. Tämä tarkoittaa, että heille tarkoitetut taloudelliset resurssit saattavat vähentyä", hän kertoi Nezavisimaya Gazeta -lehdelle ja huomautti, että prosessin ei pitäisi tapahtua sotilashenkilöstön heikentyvän elintason takia.

 

Izvestija: Puolan uuden parlamentin alainen ulkopolitiikka pysyy ennallaan

Puolan parlamenttivaalit, jotka pidettiin 13. lokakuuta, olivat ennustettavissa, ja maan konservatiivinen laki ja oikeus (PiS) -puolue eteni kohti voittoa. Asiantuntijat kertoivat Izvestijalle, että puolueen sosiaalipolitiikka vaikutti suuresti sen menestykseen. Samaan aikaan konservatiivien uudelleenvalinta ei lupaa paljon muutoksia maan ulkopolitiikkaan. Puola pysyy uskollisena Yhdysvaltain liittolaisena ja Venäjän perinteisenä kriitikkona, samalla kun se jatkaa tasapainoa Euroopan unionin kanssa.

 

Puolan diplomaattisten lähteiden lähde kertoi Izvestijalle, että Varsovan suhteet Brysseliin eivät todennäköisesti muutu PiS: n uudelleenvalinnan myötä. Puola ei ryhdy mihinkään radikaaleihin toimiin, jotka uhkaavat EU: n jäsenyyttä, mutta sen ei myöskään pitäisi odottaa pyrkimyksiä syventää yhteistyötä.

"Puolan viranomaiset jatkavat varmasti edelleen erittäin läheisiä suhteita Yhdysvaltoihin, joita pidetään vastapainona jännitteille Brysselin kanssa", lähde sanoi.

Se tosiasia, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tullut Puolaan toisen maailmansodan vuosipäivänä, missä hänet odotettiin päävierailijaksi, osoittautui "iskuksi kasvoille paikallisille poliitikoille", sanomalehti kirjoitti. 

Varsova ei ollut myöskään tyytyväinen entisen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin poistumiseen viime kuussa, koska hän oli yksi tärkeimmistä edunvalvojista laajentamalla Amerikan läsnäoloa Puolassa.

Varsovan ja Moskovan perinteisesti viileät suhteet eivät kuitenkaan todennäköisesti muutu, Izvestija kirjoitti. On syytä huomata, että edes muutos poliittisissa voimissa Puolassa ei johtaisi muutoksiin. Puola on jo pitkään ollut yksi Venäjän vastaisimmista maista Euroopassa riippumatta vallanpitäjien poliittisesta suuntautumisesta, sanomalehti totesi.

TASS ei ole vastuussa näistä sanomisista.