Ajankohtaisia faktoja ja historiaa ihmisten tietoon

8. jun, 2018

 

 

Yrityksen tietojärjestelmien uudistaminen osoittautuu ihmeen usein painajaiseksi, joka pahimmillaan tärvelee koko bisneksen. Miten se voi olla niin vaikeaa.

Eilen Talouselämässä oli lyhyt juttu siitä, mikä tärveli täydellisestiMartelan viime vuoden tuloksen: tietojärjestelmän uudistus.

Mikä tuhosi Oriolan viime vuoden ja varmisti toimitusjohtajan potkut?Tietojärjestelmäuudistus tietenkin.

Entä Tikkurilan viime vuoden ja toi toimitusjohtajalle potkut?Tietojärjestelmäuudistus.

HSL:n lippu-uudistus vaati useita vuosia ja ainakin 90 miljoonaa euroa enemmän rahaa kuin piti. VR:n lippujärjestelmän uudistus muutama vuotta aiemmin tuotti myös melko kamalan katastrofin. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.

Suurten järjestelmäuudistusten rakentajina kunnostautuvat yleensä etenkin Accenture ja Tieto. Accenturen lempinimi onkin Accidenture.

Media-alallakin osataan. Tekniikan Maailman uusin pääkirjoitus pyytää anteeksi epäonnistumista, kun järjestelmät muutettiin GDPR:n mukaisiksi. Hygieniasyistä jätän erittelemättä, mitkä järjestelmäuudistukset Alma Talentissa eivät ole menneet ihan putkeen.

Onko se siis luonnonlaki, että tietojärjestelmien isommat tai pienemmät uudistukset eivät voi koskaan onnistua kerralla?

Tiettäväsi joku uudistus on joskus onnistunutkin, ajoissa ja budjetissaan, mutta niistä on luonnollisesti pidetty vähemmän meteliä kuin epäonnistuneista.

Surkuhupaisaa on, että melkein jokaisen yrityksen strategiassa liiketoiminnan digitalisaatio on mainittu tärkeimpien asioiden joukossa. Ja juuri digitalisaatioon liittyvät isot uudistukset takkuavat kaikkein pahimmin.

Yleensä insinöörit osaavat rakentaa uusia tehtaita jopa ajoissa ja budjetissa. Mutta koko liiketoiminnan ohjausjärjestelmät ovat sitten vaikeita. Martela ei saanut käsiteltyä kunnolla tilauksia ja toimituksia, mikä ei varsinaisesti edistänyt liiketoimintaa. Oriolan lääketoimitukset takkusivat käsittämättömän pitkään.

Perustavanlaatuiset munaukset vievät välittömästi rahaa ja asiakassuhteita, ja se taas tärvelee esimerkiksi listattujen yhtiöiden arvot. Se näkyy Martelan, Oriolan ja Tikkurilan osakekursseissa.

Vähän pienemmät munaukset kuormittavat esimerkiksi henkilöstöä enemmän kuin olisi kohtuullista. Eikä sekään ole hyväksi, jos työntekijöiden työteho ja motivaatio ongelmien vuoksi laskevat.

Mutta miksi tietojärjestelmien uudistaminen on niin vaikeaa?

Selitysehdotuksia antoi esimerkiksi viime syksynä "tietokirjailija ja ammattimentori" Reino Myllymäki Tivi-lehdessä.

Isojen järjestelmien kunnollinen testaaminen etukäteen on joko vaikeaa ja kallista tai peräti mahdotonta. Esimerkiksi vanhan ja uuden järjestelmän käyttö rinnakkain uuden sisäänajovaiheessa ei Oriolan oman selityksen mukaan toimi.

Mitä enemmän valmistuotteita räätälöidään, sitä isommat ovat ongelmariskit. Konsulttien työt ja palkkiot riippuvat juuri räätälöinnin määrästä, eli he räätälöivät usein mielellään. Asiakkaan taas kannattaisi usein valita bulkkiratkaisu.

Koko syytä ei voi vierittää konsulteille. Kun yritykset ovat ulkoistaneet suuren osan tietotöistään, ne eivät enää osaa edes ostaa. Ostajan pitää tietää, mitä haluaa ja tarvitsee. Silloin eivät rahanahneet konsultit ja pääse vaikuttamaan valintoihin.

Vähän voisi auttaa myös realismi tavoitteissa. Jos yritys haluaa järjestelmäänsä ihan viimeiset ja upeimmat ominaisuudet, niitä ei ole vielä kukaan voinut testata kunnolla käytännössä.

Vähän sama kuin uuden auton hankinnassa. Jos olet valmis toimimaan tuotteen kuluttajatestaajana, osta uusi automalli jo ennen kuin olet sitä edes nähnyt. Jos haluat varmempaa tekniikkaa, osta jo pari vuotta sitten esitelty malli. Siinä ei ole ehkä ihan kaikkea uutta kivaa, mutta se mitä on, toimii varmemmin.

 

30. mai, 2018

https://demokraatti.fi/kansanedustaja-tyrmistyi-vihreille-rahaa-maataloustuista-maahanmuuttajille

 

Pitää ihmetellä niiden  kansanryhmien motiiveja  jotka tämmöistä vihertävää poskiontelolimaa  tuonne eduskuntaan äänestävät kerta kerran jälkeen.

Kertokaa mitä älykästä nämä ovat saaneet aikaan yhteiskunnan hyväksi olemassa olonsa aikana?

Ei sitten yhtään mitään järkeen käypää toteutusta, päin vastoin, peruskansan hajaannusta.

----------------------------------------------

Poistukaa areenalta, ja  muuttakaa koko remmi Ruotsiin!

Voisiko sitä muuta järkevää vaatiakkaan näiltä ho....a  ja monenlaiseen muuhun anarkisti  hörhöilyyn sortuneelta  ”pedofi” kultilta.

Myöskin noihin kaupunkivaltuustoihin pitäisi  poikkeuslailla kieltää näitten supi suvaitsevaisten pääsy.

 

24. mai, 2018

Mun osalta ainakin näistä niin sanotuista
kuninkaallisista systeemeistä (etenkin Englantilaisista)
on aika jättänyt jo ajat sitten.
Mitä hiton hyötyä näistä nykyisin muka olisi yhteiskunnassa?
Koomikkoja.. tyhmät hatut tyhjässä päässä!
Poikkeuksena ehkä tämä uuden uutukainen Meghan joka väittää osaavansa
remontoida auton kuin auton siihen kuntoon ettei niillä
sen jälkeen ajeta metriäkään.

Monarkisessa systeemissä ei ennen ollut muuta ollut kuin sodan käyntiä,
toisten kansojen ryöstämistä, yleistä suku trutsausta, noita-akkojen
polttamista ja omien päähän potkimista, tai sen poistamista.

Nykyisin vain huomattava lisäerä valtion budsjetissa.
Kallis hinta joutavasta symbolitiikasta, vähän niinkuin EU-jäsenmaksutkin.

19. mai, 2018

Poliisihallitus prioritoi väärin kuuntelemalla vain jotain nokka pystyssä kävelevää Orpoa ja juuri vaipoista vapautunutta sisälmysministeri Mykkästä.

Huomattava, ja kasvava nettipoliisi "komppania" kuluttaa muita resusseja siinä määrin, että jos jotain vakavaa sattuu niin huudetaan "EI OOTA"

– Poliisiin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt, ja kuten olemme viime aikoina saaneet huomata, virkavaltaa vastaan käydään yhä herkemmin myös ampuma-asein.

 Uutena henkisen väkivallan muotona on noussut niin sanottu maalitus, jossa poliisi joutuu työnsä takia häirinnän, solvausten ja uhkausten kohteeksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

 Ei tällainen työympäristö ihan niitä kaikkein houkuttelevimpia ole, vähintään saman toimeentulon saa helpommallakin sanoo eräs joka haluaa pysyä tuntemattomana, ja jatkaa,

– Poliisin resurssivajetta ei voida paikata työperäisellä maahanmuutolla tai vapaan työvoiman liikkuvuudella, kuten monella muulla alalla voidaan tietyin ehdoin tehdä.

 Työvoima pitää löytyä täältä Suomesta ja siinä kilpailussa poliisikoulutus ja koko alan pitää olla houkutteleva vaihtoehto työuraa pohtivalle.

– Muutokset ovat tuoneet lisää vastuuta ja tehtäviä poliiseille, mutta palkka ei ole välttämättä siinä määrin lisääntynyt kuin mitä työ lisääntyy. Tämäkin tyytymättömyys on johtanut varmaan siihen, että hakeudutaan kenties muihin hommiin.     

https://www.mtv.fi/video/prog634244

 

 

 

19. mai, 2018

Jopa on malliinsa mennyt. Ihmisiä jopa vangitaan väärästä mielipiteestä,
tai jopa jostain olemattomasta ja keksitystä vainosta.
Miten tämäkin sisältyy hallituspuolueitten ohjelmaan?
Ei juuri mitenkään, mutta kun kokoomus leipoo paskasta kakkaroita
niin siniset ja nämä keskustan lanta patruunat kiljuvat riemusta ja
nyökyttelevät tietämättään mistä nyökyttelevät.

Suomikin melko vähäpätöisenä maana maailman kuvassa voisi
käyttää sisäpoliittisesti miljoonat hyödyllisemminkin, eikä vain
tuommoiseen tyhjänpäiväiseen ihmisten totalitääriseen kyttäämisiin, sehän johtaa
ennen pitkää anarkismiin. Se on jo nähtävissä, jopa rivipoliisien piireissä
ja epäilemättä huhuiltu Suomen armeijan upseeri tasollakin?
Lapinlahden sairaalan voisi avata ja laittaa nämä
nykyhallituksen viisastelijat sinne pääkopan huuhteluun, ynnä muuhun
käännytykseen ja työvoimatoimiston työttömyys kurssitukseen pitemmäksikin ajaksi.