Huikeitakin havaintoja.

3. apr, 2020

Suoran toiminnan liikkeet harjoittivat omankäden oikeutta ja sabotointia yhteiskuntaa vastaan, kuten hyökkäsivät turkistarhoihin ja polttivat liharekkoja.

Vuonna 1995 tällaisia hyökkäyksiä tehtiin 270 ja sitä ennen noin 100. Kun 70 – 1980 luvun vaihteessa aloittaneet alkuvihreät olivat omaksuneet gandhilaisen väkivallattoman vastarinnan periaatteen, pitivät suoran toiminnan liikkeet oikeutettuna omaisuuden tuhoamista mm. eläinten oikeuksin vedoten.

Omaisuuden tuhoamista ja väkivaltaa oikeutettiin myös kapitalismin kulutuskulttuurilla, suurpääoman vääryyksillä. Painittiin poliisin kanssa ja fasisteille annettiin turpiin, koska haluttiin ottaa lähiön katutila uudelleen haltuun.

Suoran toiminnan kansanliikkeet ovat kasvattaneet useitakin poliitikkoja, mainittakoon tässä vain kaksi.                                                               

Globaalikapitalismia kritisoineen liikkeen suoran toiminnan miehestä, Dan Koivulaaksosta tuli vasemmistoliittolainen ja myöhemmin ammattiyhdistystoimitsija, ja talonvaltaaja Li Anderssonista vasemmistoliiton puheenjohtaja.

 Suoran toiminnan liikkeiden päähenkilöt olivat anarkisteja, autonomeja, talonvaltaajia, eläinoikeusaktivisteja, globalisaatiokriitikkoja, yliopistokapinallisia, prekariaatteja ja aivan viime vuosina sekopää feministejä ja queer-aktivisteja.

Suoran toiminnan liikkeissä oli sekä ideologisteja että toimijoita. Kaksituhatluvun alkupuolella anarkistiset ryhmät muuntuivat autonomisiksi, itsehallinnollisiksi ryhmiksi, jotka perustivat Suomeen sosiaalikeskuksia, eli kaupallisuudesta vapaita nuoriso tiloja.

Sittemmin orastava vasemmistoliitto omaksui anarkismin suoran toiminnan liikkeiltä, ja näyttää käyttävän sitä vielä tänäkin päivänä.

-------------------------------------------------

Li, kuuntele, jos mielit menestystä!                                                              

 ”Sinun kannattaisi puheittesi sijaan alkaa jotain tekemään suomalaisten puolesta” Ei vain kiroilla ja möykätä kännissä kaatopaikka ministeriön katto terassilla, siellä kuulema grillataan vegaani makkaroita ja pahempien fasisti mulkkujen elimiä.

 

1. apr, 2020

Tässä pieni valikoima vanhempaa, ei silti unohdettuja Heidi Hautalan tekosia.

http://suomitanaan.blogspot.com/2013/03/totuus-heidi-hautalan-bisneksista.html

https://www.vihrealanka.fi/uutiset-kulttuuri/vihre%C3%A4t-on-muuttunut-kolmessa-vuosikymmeness%C3%A4-%E2%80%93%C2%A0alkuaikoina-vastustettiin-euta-ja

 

PÄÄSIÄISENÄ tulee 40 vuotta Koijärvi-liikkeestä. Maanomistajat kuivattivat Forssan tienoon lintujärveä omin luvin, ja vielä hennommin valtuuksin sitä riensi estämään nuoria luonnon ja viinin ystäviä Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Jupakasta tuli vihreän liikkeen alkumyytti. Siitä se lähti. Pian ­vihreys sai vartiopaikan yliopistokaupunkien porteilla.

Kun itseään etsivä 19-vuotias hahmottaa olennaisuuksia, usein jollakin maailmanparannuksen idealla on hegemonia. Ei enemmistön kannatusta, vaan mahdollisuus asettaa agenda.

ENNEN vihreyttä besserwisserin paikalla oli koko 1970-luvun taistolaisuus. Vihreys ei syrjäyttänyt sitä aktiivisesti vastustamalla, vaan sivuuttamalla, nostamalla uudet kysymykset. Pete Q -näytelmä oli jo käynnistänyt irtioton teatterin puolella.

Ennen taistolaisuutta oli 60-luvun Sadan komitea ja pasifismi. Sen hegemoniasta todisti kokoomuksen opiskelijajärjestö, Tuhatkunta. ­Nimellä piti kehaista, että väkeä oli enemmän, mutta samalla näytettiin, kenen kysymykset painavat.

Sadan komitea jäi varjoon, kun Vietnamin sota sai uudet intomielet hyväksymään väkivallan, periaatteessa. Onneksi ei käytännössä Suomessa, toisin kuin Saksassa ja Italiassa.

Sadan komiteasta Sdp sai riveihinsä nuorta energiaa, kunnes taistolaisuus ja vihreys tyrehdyttivät virran. Se vaikuttaa yhä puolueen ikärakenteeseen.

VIHREYS syntyi saumaan, jossa uudelle tuli tilaa. Kekkonen haipui, ja muutenkin 70-luvun poliittinen jäykkäkouristus hellitti. Neuvosto­liiton ote alkoi kirvota: Puolan ja Afga­nistanin kriisit, sairas vanha johto pelkäämässä (aiheetta) lännen ydinasehyökkäystä.

Suomea ei valvottu entiseen malliin, eikä vihreille näytä syntyneen sellaisia KGB-siteitä kuin vanhoissa puolueissa. Vielä Sadan komiteaan venäläiset osasivat iskeä, mutta tämä kohde oli vai­keampi, sumea. Syntitaakan kepeys tässä on ollut vihreille suuri etu.

Vihreisiin tultiin moniaalta. Oli liberaaleja, joiden elintilan oli syönyt kokoomuksen remontti. Oli taiteen paloa ja asuinkommuunien ja vaihtoehtopuuhien nuoria, jotka tiesivät miltä kannabis tuoksuu. Oli ekofundamentalisteja. Ja jo Koijärvelle tuli taistolaisten nuorimpia, perässään jokunen vanhempi.

Vihreät on yhä aatekirjoltaan jopa la­veampi kuin Rkp: kaikkea kokoomuksen oikeistosiivestä kolmen vartin punikkeihin.

SYNTYVAIHEEN dynamo oli Suomi-lehden piiri, josta Pekka Sauri teki avainromaanin Parempaa kuin seksi (2014). Se ei kimmellä romaani­taiteen helmenä, mutta yhtä etsintää se valaisee, niin kuin toista aikoinaan Raoul Palmgrenin 30-luvun kuvat.

Siinä piirissä Pekka Haavisto ja Heidi Hautala näyttivät luontonsa. Tämän kovan ytimen lempinimissä näkyy 70-luvun käsitteiden ironisia jäämiä: ”Keskuskomitea” tai ”Pyhä perhe” – sekin kai tutumpi Marxin ja Engelsin esikoisteoksena kuin uskonnosta.

No, mikä on parempaa kuin seksi? Tuskin sentään se, että Heidi-hahmo käskee, vaan lähinnä kai uuden luomisen älyllinen tuska ja hurmio.

Vihreydessä on sitkoa. Se taikina vaivattiin hitaasti. Sadan komitea ja taistolaisuus saivat paikkansa no­peasti – ja menettivät sen äkkiä.

Meidän alan opiskelijoilla on juhlissaan laulu, jossa solvataan kutakin puoluetta vuorollaan, ja sen kannattajien odotetaan silloin nousevan seisomaan ja yhtyvän lauluun.

Nykyään eniten nousee aina vihreitä. Pari viikkoa sitten yli sadan hengen illallisilla demareita nousi kolme; vassareitakin oli reilusti toistakymmentä. Rehvakkaimmin pilkan kohteet hoilaavat mukana, kun lauletaan opiskelijoiden toisesta suurpuolueesta: ”Kokkarit ne myyvät / vaikka isoäitinsä!”

KOIJÄRVELTÄ on tultu 40 vuotta. Silloin vihersi, nyt harmaannutaan. Vielä riittää nuorempia, mutta jatkuvuutta täytyy pohtia pitemmällä perspektiivillä. On kiinnostavaa nähdä, minne nyt virinnyt koululaisten ilmastoperjantai liikkuu.

Vihreät olisi luonteva suunta, mutta usein toistunut radikalisoitumisen spiraali voi tietää puolueelle myös ongelmia. Tulee pettymyksiä, kun tehdään kompromisseja, aika kuluu eikä tapahdu ”mitään”.

Toisaalta yltiöpäisyys tässä hengen ja elämän asiassa ruokkii vastareaktioita. On paha, kun nuoret eivät äänestä, mutta vielä pahempi, jos tilalle puskee jotain aivan muuta. Taitaa olla tämä Hautalakin ristiriidassa itsensä kanssa. https://twitter.com/heidihautala/status/931418521808130048 

Kirjoittaja on poliittisen historian professori Helsingin yliopistossa.

30. mar, 2020

Myös eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) tyrmää turvallisuusneuvoston, niin sanotun nyrkin, perustamista Suomeen.Iltalehden lauantaisen uutisen, jonka mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö olisi esittänyt erillisen turvallisuusneuvoston, niin sanotun nyrkin, perustamista Suomeen.

Iltalehti kirjoitti lauantaina, että Sauli Niinistö oli esittänyt hallitukselle ajatuksen erillisen turvallisuusneuvoston perustamisesta. Lehti kertoi lisäksi, että ennen pääministeri Sanna Marinin (sd) kohtaamista Niinistö olisi ollut torstaina yhteydessä Matti Vanhaseen ja esittänyt tälle ajatuksensa turvallisuusneuvostosta.

Semmoista se on, ja mitä tästä opimme? Politiikassa ei pidä lähteä paniikissa ryntäilemään. Tässä tapauksessa Vanhanen säikähti ja juoksi median lasiovista läpi, kun kerran Marin ja Niinistökin kielsivät sellaiset keskustelut.

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/undefined/7bd2de1e-9fd1-43ab-b4c8-4d55901eb7af

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b8086eac-d3d0-4769-905c-55cc7fb749b0

https://a.msn.com/r/2/BB11S8pR?m=fi-fi&referrerID=InAppShare 

30. mar, 2020

Ilkka Forsten

Vihreät ovat ympäristöpuolue yhtä vähän kuin telaketjufeministit ovat olevinaan naisten asialla. Tartun jälkimmäiseen väittämääni kahdesta syystä, sillä vihreät ja äärifeministit ovat yksi ja sama asia pyrkimyksiltään, ja toisekseen siksi että kaikki ääri feministit kannattavat vihreitä.

Kummatkaan ei arvostele islamia. Ei edes silloin kun käy ilmi, että heidän pippeli poikansa toimii joka tavalla vastoin naisten oikeuksia, ja jos siitä tulee samalla ympäristöhaitta, siitäkin vaietaan.

Minua on arvosteltu syystä, että kritisoin Haavistoa, joka on näyttäytyvinään yltiösopuisana kaikkien asiat huomioivana poliitikkona, vaikka todellisuudessa hän elää vihreässä kuplassa mitä kannattelee kyvyttömyys huomioida mitään muuta kuin oma agenda.


Minulle varmasti sanotaan, ettet sinäkään tunnu olevan taipuvainen sopuratkaisuihin, ja se on totta, joskin Haaviston ja minun välilläni, on se ero, etten ole koskaan esittänytkään olevani maailmaa syleilevä soijanakki.

Vihreät pysyivät edes jollain tasolla tolkuissaan, kun heidän mahdollisuutensa sanella asioista rajoittui eduskunnassa mäkättämiseen ja halal lihan puolustamiseen. Nyt kun on saatu veräjä auki, laukataan ylikierroksilla eikä edes lait tunnu koskevan heitä.

Vihreät ovat lahko. Heidän tapansa toimia muistuttaa lahkolaisuutta, jossa messiaan asemaan nostettu etujoukko julistaa fatwaansa ja seuraajat polvistuvat silkasta kunnioituksesta, vaikka sanoman sisältö on pelkkää propagandaa millä tuetaan lahkon johtajien asemaa.

 

Eihän se, että koko maailman resuperseet rahdataan Suomeen voi millään tavalla olla heidän kannattajakuntansa etu. Siitä on saatu niin paljon näyttöjä, että faktojen kieltäminen on naiivia käytöstä, joka vahingoittaa myöskin heitä itseään. Lahkolaisilta odotetaan kuitenkin kuvatunlaista alistumista, josta tulee väkisinkin mieleen islam.

Vihreät imaamit ilmoittavat, että väärät (ilmasto) uskovaiset ovat tuhoamassa heidän tulevaisuutensa, ja tämä julistus tehdään KIINASSA valmistettu kännykkä kourassa, KIINASSA valmistetut hynttyyt päällä ja TAIWANISSA valmistettu läppäri polvella. Jokin siinä mättää. Kertokaa minullekin, kun saatte sen selville.

https://youtu.be/TXz6d3YqOVo  Emma Kari höyrähteli jo 10 vuotta sitten. Näitä vihreitten nousukaaren juttuja on netti täynnä, jos vain viitsii kaivella.

 

29. mar, 2020

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e913e8b2-e792-40b3-b766-807186f412e9

 

Sanna Marin@MarinSanna  (Twiittasi eilen)

13h

Iltalehdessä tänään esitetyn väitteen johdosta: TP-Utvassa ei ole sanallakaan käsitelty minkäänlaisen erityisryhmän perustamista koskien vallitsevaa kriisiä. Perjantain keskustelu oli tavanomaiseen tapaan hyvähenkinen.

-------------------------------------

Niinistön sanomisista ja tekemisistä en lähtisi niinkään takailemaan. Älkää unohtako esim. kuka oli yhtenä kapellimestarina, että nyt kävelet -yhtenä päivänä arvotonta- euro nimistä rahaa taskussa, tai olet jonkun pikkiriikkisen osavaltion ohjailtavissa ilman itsenäisyyttä.