Huikeitakin havaintoja.

17. apr, 2020

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006478165.html
Taas on kansaa kusetettu lupauksilla mutta ei tarkennetulla informatiolla. Heikot on nuo sosiaaliset systeemit Suomessa. Pitänee mainita Venäjä vihaajien kiusaksikin että täällä on kansa ollut duunista pois kohta kuukauden. Täysi palkka kaikille, ketään ei ole lomautettu. Tässä maassa on sentään muutama ukko ja akka jotka ovat työelämän piirissä.

16. apr, 2020

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, somalialaistaustainen Abdirahim Husu Hussein kirjoittaa https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/abdirahimhussein/otamme-taman-vakavasti/ somalinkielisten yhteisössä havaitusta koronavirustartuntaryvästymästä.

(Husun mediatempusta imaameineen päivineen kannattaa lukaista myös kommentteja, parempi kokonaisuus valottuu).

Huolensa somalinkielisten tartunnoista ilmaisivat eilen tiistaina Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Husseinin mukaan somaliyhteisö ottaa tilanteen vakavasti.

”Maksamme ehkä hintaa viiveestä, joka johtuu kielimuurista. Tilanne olisi huomattavasti pahempi ilman viranomaisten ripeää reagointia”, kirjoittaa Abdirahim Husu.

”Kiitämme erityisesti Ylen panosta, jonka monikieliset ohjeet ovat tavoittaneet väkeä vaihtelevasti, mutta laatu on ollut erinomaista”, Hussein kirjoittaa.

Yle Uutiset on koronavirusepidemian vuoksi lisännyt uutisointia arabiaksi, kurdiksi, somaliksi ja persiaksi.

”Suomen somaliyhteisö on kuullut pormestari Jan Vapaavuoren ja HUS:in viestin. Jaamme heidän kanssaan huolen sairastuneista ihmisistä, jotka eivät ole reagoineet tilanteeseen oikealla tavalla”, Hussein kirjoittaa.

HUS:in mukaan 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku on 0,2 prosenttia.

 

Jenni Tamminen

@jenkkaOta yhteyttäKirjoittajan muut jutut

SEURAA ARTIKKELIIN LIITTYVIÄ AIHEITA:

YHTEISKUNTA

 

12. apr, 2020

Tiina Jylhä kertoo saaneensa uuden tilauksen Huoltovarmuuskeskukselta – miljoonat jäissä Virossa

Kauneusyrittäjä kertoo Suomen valtion tehneen hänen klinikaltaan uuden miljoonatilauksen ensimmäisen kasvomaskikaupan mentyä sivu suun.

KOTIMAA 9.4.2020 19:05 Suomen Kuvalehti

JARNO LISKI

VIROLAINEN Ärileht uutisoi torstaina 9. huhtikuuta, että plastiikkakirurgiayrittäjä Tiina Jylhän virolaisen kauneusklinikan pankki on jäädyttänyt yhtiölle tulleen 2,5 miljoonan euron maksun.

Jylhän avustaja Kari Uoti kertoo nyt Suomen Kuvalehdelle, että summa on ennakkomaksu Suomen valtion uudesta viiden miljoonan euron suojavälinetilauksesta.

Jäädytetty maksu ei siis Jylhän kertoman mukaan liity tilaukseen, johon liittyvät epäselvyydet SK paljasti eilen 8. huhtikuuta.

Uoti kertoo, että Jylhä sai uuden sopimuksen Huoltovarmuuskeskukselta sen jälkeen, kun liikemies Sarmaste oli Jylhän näkemyksen mukaan kaapannut ensimmäisen kaupan.

 

JYLHÄN mukaan ensimmäisessä, maaliskuun lopussa tehdyssä kaupassa viranomainen oli tilannut viidellä miljoonalla eurolla kiinalaisia kirurgisia maskeja ja hengityssuojaimia.

Jylhä kertoo liikemies Olli Sarmasteen toimineen asiassa hänen konsulttinaan Huoltovarmuuskeskuksen suuntaan.

Sarmasteen mukaan hänen toimittamansa maskit saapuivat 7. huhtikuuta Finnairin koneella Kiinasta. Koneella tuotiin kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityksensuojainta.

Virolaislehden mukaan Suomen valtio tilasi uudessa kaupassa Jylhän yritykseltä viiden miljoonan euron hinnalla yhteensä neljä miljoonaa suojamaskia ja hengityssuojainta. Uotin mukaan tieto pitää paikkansa.

Hänen käsityksensä mukaan puolet summasta on maksettu ennakkomaksuna ja nämä rahat virolainen pankki on nyt jäädyttänyt.

”Päämieheni on tehnyt Huoltovarmuuskeskuksen kanssa sopimuksen näiden tarvikkeiden toimittamisesta, ja sitten sopimuksen mukaan Huoltovarmuuskeskus on maksanut rahaa päämieheni tilille eli nyt on toimittu niin kuin alunperinkin piti toimia”, Uoti sanoo.

Ärilehden mukaan suoritus on jäädytetty rahanpesuepäilyn vuoksi, mutta Uoti sanoo asiaan liittyvän muutakin.

”Viron valtiolla on nyt tällainen linja, että Viron valtio haluaa varmistaa, että nämä kaupat ovat todellisia ja että se tavara, mitä ollaan toimittamassa, on asiallista. Sitten kun sellainen selvitys on annettu, varat vapautuvat.”

 

UOTI avaa Suomen Kuvalehdelle tarkemmin nyt tapaa, jolla ensimmäisten kauppojen kaappaminen Jylhän mukaan tapahtui.

Uotin mukaan kaikki tapahtui muutaman päivän aikana maaliskuun lopulla. Sarmaste kävi kaikki keskustelut Huoltovarmuuskeskuksen suuntaan Jylhän yhtiön edustajana. Sovittuaan jo kaupoista Huoltovarmuuskeskus halusi kasvattaa tilaustaan ja pyysi uuden tarjouksen, Uoti kertoo.

”Siinä vaiheessa Onni Sarmaste teki sen uuden paperin oman firmansa nimiin. Se on muuten ihan samanlainen kuin se aikaisempi, mutta hän muutti sen oman firmansa nimiin.”

Myös Sarmaste kertoo, että hänellä on allekirjoitettu sopimus oman yhtiönsä ja Huoltovarmuuskeskuksen välillä, mutta hän ei halua näyttää sitä toimitukselle.

Sopimuksen tekemisen jälkeen Huoltovarmuuskeskuksesta oli tullut Jylhälle tiedustelu siitä, maksetaanko kauppasumma tilille Tallinnaan vai Brysseliin.

”Tiina ilmoitti kaksi tuntia sen jälkeen, kun tämä kysymys oli tullut, että ei meillä ole Brysselissä mitään tiliä”, Uoti kertoo.

Tällä välin Huoltovarmuuskeskus oli Uotin mukaan kuitenkin jo siirtänyt rahat Brysseliin.

”Ja sen sijaan, että ne olisivat maksaneet puolikkaan siitä, ne maksoivat sata prosenttia.”

 

UOTIN mukaan Huoltovarmuuskeskus teki sopimuksen brittiläisen LDN Legal Partners Ltd -yhtiön kanssa. Iso-Britannian kaupparekisteritietojen mukaan LDN Legal Partners on Sarmasteen elokuussa 2019 perustama yhtiö.

Sarmaste vahvistaa Suomen Kuvalehdelle tehneensä sopimuksen alun perin brittiyhtiönsä kautta, mutta tulleensa sittemmin siihen tulokseen, että kaupat on asiallisempaa tehdä hänen suomalaisen yhtiönsä kautta.

Sarmasteen mukaan syynä tähän oli se, että Jylhä ei pystynyt toimittamaan lupaamaansa tavaraa, mutta hänen yhtiönsä pystyi. Mainitun suomalaisen yhtiönsä nimeä hän ei suostu kertomaan.

 

JYLHÄ kertoi SK:n jutussa keskiviikkona, että hän oli ottanut Sarmasteen konsultikseen sen jälkeen, kun tämä oli kertonut tuntevansa yhden Huoltovarmuuskeskuksen johtajista.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Sarmaste lähetti toimittajalle tekstiviestin, jossa hän kiisti tuntevansa ketään Huoltovarmuuskeskuksesta.

Sarmasteen ja Jylhän kertomukset suojainkauppaan liittyvistä tapahtumista eroavat keskeisiltä osiltaan toisistaan.

Huoltovarmuuskeskus tai mikään viranomainen ei ole suostunut antamaan tietoja asiasta SK:lle.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/tiina-jylha-kertoo-saaneensa-uuden-tilauksen-huoltovarmuuskeskukselta-miljoonat-jaissa-virossa/?show_modal=modal-login&shared=1122796-5859ead3-4

12. apr, 2020
12. apr, 2020

Suomella on ollut selittämätön onni siinä, että aina kun katastrofi uhkaa, sattuu juuri silloin valtiota johtamaan paras mahdollinen henkilö. Toisen maailmansodan syttyessä Suomella oli Mannerheim ja nyt meillä on Sanna Marin.

Suomen pääministeri on kohdannut kuolettavan viruspandemian silmiään räpäyttämättä ja johtanut maata yhtä rauhallisesti, kuin Marski johti joukkoja taistelussa Neuvostoliiton ylivoimaista sotilasmahtia vastaan.

Kriisinhallinta on hirvittävää keinuleikkiä, kun laudan toisessa päässä keikkuu koko kansa ruumiskasassa ja toisessa yhteiskunnan konkurssi. Marski onnistui tässä mahdottomassa tilanteessa, eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö myös marsalkka Marin tasapainottelisi Suomen vielä kuiville.

Historian kirjat odottavat, mutta kansainvälinen lehdistö on jo tunnustanut, että Suomi on maailman terävintä kärkeä kriisinhallinnassa.

Aikanaan kun pöly on laskeutunut, saavat esimerkiksi ruotsalaiset parlamentaarikot tulla asiantuntijapiiriensä kanssa Helsinkiin kyselemään, miten asioita hoidetaan.

Ainoa, joka on jopa Marinia etevämpi näissä olosuhteissa, on Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un. Siinä missä Marin on reagoinut kellosepän tarkkuudella, on Kim Jong-un ja hänen isänsä nähneet kaiken jo ennalta.

Pohjois-Korea on pitänyt rajansa visusti kiinni jo vuosikymmeniä. Sinne ei ole ollut kenellekään mitään asiaa, eikä varsinkaan sieltä pois. Mistään kokoontumisvapauksista siellä ei ole koskaan ollut edes keskustelua, ja rajoitusten valvonta on maailman tehokkainta.

Kim Jong-un on ollut oikeassa koko ajan ja hän varmasti nauraa katketakseen, kun kapitalistiset länsimaat kärvistelevät pandemian kynsissä. Nyt on esitettävä selkäpiitä karmiva kysymys: missä kaikessa muussa Kim Jong-un on ollut koko ajan oikeassa?

Niklas Salo